Çiğ Süt Nedir, Nasıl Saklanmalı ve Tüketilmelidir?

Çiğ süt açıldıktan sonra 24 saat içinde kaynatılmalıdır!
Kaynatılan çiğ süt, buzdolabında, hava almayan bir kabın içinde 3 ila 7 gün arasında saklanabilmektedir.

Hayvandan düzenli aralıklarla sağılan ve ardından +4 derece soğutulan, içerisinden herhangi bir bileşeni alınmayan veya içerisine başka bir madde ilave edilmeyen, önceden herhangi bir işleme tabii tutulmayan besin kaynağıdır.

Çiğ süt, en basit tanımıyla hiçbir işlem görmemiş, homojenize ya da pastörize edilmemiş süt demektir. İçeriğinde yararlı mineraller ve vitaminler barındıran çiğ süt, insan vücudu için birçok fayda barındırmaktadır.

Tam yağlı, bol vitaminli, yüksek proteinli çiğ süt

Sütün Bileşenleri

Sütün yapısında yer alan maddeleri süt şekeri (laktoz), süt yağı, süt proteinleri, mineral maddeler ve vitaminler olmak üzere beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Sütün yapısında bulunan bu besin öğelerinden pek çoğu (laktoz, kazein vb.) doğada sütten başka bir gıdada bulunmazlar. 1 litre sütte ortalama 36 gram süt yağı, 38 gram protein, 52 gram karbonhidrat, 7 gram mineral maddeler ve suda ve yağda çözünen vitaminler bulunur. Süt beslenme uzmanları tarafından temel gıda maddesi olarak kabul edilir. Kalsiyum, fosfor ve riboflavin (B2 vitamini) açısından önemlidir. Yaşamsal önemi olan amino asitleri ve yağ asitlerini bünyesinde bulundurur. Sadece sütte bulunan bileşenler; laktoz, süt yağı, kazein, laktoalbümin ve laktoglobülindir.

Sütün Proteinleri

Sütteki kuru maddenin yaklaşık %27’sini oluşturan süt proteinleri en önemli temel bileşendir. Süt proteinlerinde, büyük bir kısmı yapılarında vücut tarafından sentezlenemeyen dolayısıyla gıdalarla dışarıdan alınmaları gereken temel “esansiyel amino asit” olan yaklaşık 23 adet amino asit bulunmaktadır.Süt proteinlerinin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre çok yüksek olduğundan, diğer proteinlere oranla süt proteinlerinden bireyler daha iyi yararlanmaktadır. Süt proteinleri hücre ve dokuların oluşmasında önemli rol oynar.

Süt proteinleri büyüme ve gelişmeye önemli ölçüde katkı sağlar. Süt proteinleri saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar. Süt proteinleri kas fonksiyonlarına yardımcı olur. Süt proteini vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler.

Süt Yağı

Sütte yer alan yağ sütün görünüm ve tadını ciddi oranda etkilemektedir. Sütteki yağ, su fazının içerisinde mikro boyutta kürecikler halinde dağılmış olarak bulunmaktadır. Tam yağlı süt %2 oranında doymuş yağ içerse de, bünyesinde barındırdığı özel bileşenler nedeniyle sağlık için çok önemli bir kaynak konumunda yer almaktadır. Tam yağlı inek sütünün 100 gramında tekli doymamış yağ asidi ortalama 0,8 gram, çoklu doymamış yağ asidi ise 0,2 gram kadardır. Ayrıca süt yağı, yağda çözünen vitaminlerin vücuda aktarılması için de bir araç görevi görmektedir.

Neden Çiğ Süt

Çiğ sütün başlıca faydaları şunlardır;

A, B, C, D, E ve K vitaminleri açısından zengindir.
Çocuklarda büyümeyi hızlandırır,
Vücut direncini artırır,
Uyku problemlerini azaltır,
Mide faunasını güçlendirir.

Süt Şekeri (Laktoz)

Doğada yüksek oranda sütte bulunan ve süt şekeri olarak bilinen laktoz, enerji kaynağıdır. Bir molekül glikoz ve bir molekül galaktozdan oluşmuş bir disakkarittir. Sütteki laktozun yapısında yer alan özellikle de galaktoz, bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için gerekli çok önemli rol oynayan temel bir öğedir. Laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde çok önemlidir. Laktoz ayrıca B1, B2, B6 ve folasin gibi vitaminlerin sentezlenmesinde rol oynar.

Asitlere dayanıklı ve alkalilere hassastır. Bu nedenle midede değil de laktaz enziminin etkisiyle bağırsaklarda parçalanır. Bağırsaklarında laktaz enzimi eksik olan kişiler laktozu sindiremez ve bu durum diyare gibi bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu kişiler süt yerine laktozu parçalanmış peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmelidir. Laktozun hidrolizi sonucu oluşan laktik asit bağırsaklarda istenmeyen mikroorganizmaların gelişimini dolaylı olarak inhibe eder ve tipik barsak florasını geliştirici etki yapar.

İçerdiği Vitaminler

Süt, beslenme açısından gerekli olan, yağda ve suda eriyen vitaminlerin hemen hepsi sütte bulunur. Yaşam için gerekli olan vitaminlerin ancak bazılarının miktarı gereksinimi karşılayacak düzeyde değildir

Sütte bulunan başlıca vitaminler şunlardır:

Yağda çözünen vitaminler: A vitamini (retinol), D3 vitamini (kolkalziferol), E vitamini (tokoferol), K vitamini

Suda çözünen vitaminler: B1 vitamini (tiyamin), B2 vitamini (riboflavin, laktoflavin), B6 vitamini, B12 vitamini, B13 vitamini, C vitamini (askorbik asit), H vitamini (biyotin), pantotenik asit, folik asit (pteriol glutamik asit), nikotinik asit (niasin).

Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12 ve A vitaminleri süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir. Sütteki vitaminler hastalıklara karşı direnci artırmakta ve gelişmeye yardımcı olmaktadır. Sütteki vitaminler büyümeye yardım eder.

Sütün Mineral Maddeleri

Sütte bulanan başlıca mineraller kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyumdur. Yarım litre sütte bulunan kalsiyum, 5 kg et, 2,6 kg ekmek, 6,3 kg patates, 8,5 kg elma, 1,6 kg marul, 1,7 kg havuç veya 0,2 kg peynirde bulunan kalsiyuma eşdeğer miktardadır. Süt içmenin kemik yapısına olan olumlu etkisi en fazla çocukluk ve gençlik yıllarında görülmektedir.

Bu dönemlerde yeterli süt tüketimi, dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam boyunca kemik sağlığı için önemlidir. Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar. Kalsiyum ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde de önemli olup, bu dönemlerde yetersiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda “osteomalacia” ve “osteoporosis” gibi kemik hastalıklarına yol açmaktadır. Bundan dolayı hamilelik ve emzirme dönemlerinde, kalsiyum açısından zengin olan süt tüketimi oldukça önem taşır. Bu nedenle, içme sütleri kalsiyum açısından zenginleştirilerek fonksiyonel özellikleri artırılmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta demir eksikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması, protein sindirimini kolaylaştırması ve kanın pıhtılaştırılmasında rol oynaması açısından önemlidir. Sütte bulunan fosfor, kemik oluşumunda önemli rol oynar.

Sağlıklı süt, sağlıklı ineklerden elde edilir anlayışı ile çıktığımız bu yolda MİLGO, ülkemizin ilk Hastalıklardan Ari ve Avrupa Birliği onaylı süt işletmelerinden bir tanesidir.

 
 

MİLGO Nasıl Üretiliyor?

ATASANCAK Acıpayam Tarım İşletmesi’nde, 24.000 dekar arazi üzerinde, 4.800’ü sağmal toplam 10.500 hayvan kapasitesiyle günlük 190 ton çiğ süt üretimi yapılmaktadır. Çiftlikte günlük 400 ton yem hazırlanır. Çiftliğimiz, ülkemizin ilk Hastalıklardan Ari ve Avrupa Birliği onaylı süt işletmelerinden biridir.

ATASANCAK, inek ve damızlıklar için kurduğu doğal ekosistemde hijyen, bakım, besleme ve hayvan refahını en önemli sorumluluğu olarak benimser. MİLGO sütlerinin üretildiği çiftlikte, yüksek hijyen sağlayan FLUSHİNG sistemi kullanılır.

ATASANCAK çiftliğinde, işlem görmeyen, homojenize yapıdaki doğal, kaliteli ve günlük çiğ süt üretiminin yanında; ATASANCAK çiftliğinde doğal yemlerle, uygun koşullarda beslenen ve düzenli olarak sıkı sağlık taramalarından geçirilen hayvanlardan hijyenik ortamlarda el değmeden elde edilen sütler, sağımdan hemen sonra +4 C°’ye kadar soğutularak stoklanmaktadır.

Aynı anda 200 ineğin sağıldığı mega sağımhanede, ineklerin sütü alınmadan önce meme başları dezenfekte edilip, ön sağımı yapılır ve her inek kendine özel havluyla temizlendikten sonra sağım gerçekleşir. El teması olmadan, +4 C°’ye düşürülerek süt tanklarına aktarılan süt, frigofirik soğutmalı özel araçlara özenle sevk edilir.